Vincent Cornelissen - ALS Lenteloop

Vincent Cornelissen, Wagenings ingenieur en vader van 3 dochters, is voorzitter van de ALS patiëntenvereniging, én Avicenna alumnus. Ongeveer 5 jaar geleden kreeg hij de diagnose ALS. Op dat moment was hij directeur van de Bloembollenkeuringsdienst BKD en in die functie druk om de BKD future-proof te maken. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, zet Vincent zijn enorme levenskracht in om naast zijn werk (onder meer) de jaarlijkse ALS Lenteloop te organiseren om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ziekte.  Meaningful Matters (en het label Avicenna in het bijzonder) is al jaren trotse sponsor van dit prachtige initiatief.

“Er is geen oplossing voor deze ziekte, hoorde ik na het uitspreken van de diagnose. Maar mijn levensmotto was altijd al dat als een probleem onoplosbaar lijkt, dat slechts een kwestie was van tijd: er is een oplossing, maar alleen kennen we hem nog niet.

De ALS-Lenteloop is ontstaan na mijn diagnose. Eerder liep ik halve marathons voor goede doelen. Nu had ik een goed doel dichtbij gevonden. Een sponsorloop voor extra onderzoek naar de oplossing van ALS. Daarbij kwam dat het nu nog belangrijker was dan ooit om het leven te vieren. Die twee ingrediënten konden we gaan combineren in de ALS Lenteloop, een loop die net als de lente vrolijkheid en positiviteit brengt. En de oplossing van ALS!

Ik ervoer eerder hoe Avicenna met inspirerende studie programma’s mensen in hun kracht kon zetten. Een sponsorloop, die tevens het motto heeft het leven te vieren ondanks eventuele tegenslag, heeft juist die onvermoede krachten zo hard nodig. Mijn Avicenna-leerervaringen hebben mij zeker geholpen om voorheen in mijn werk bij de BKD en nu in de patiëntenvereniging en bij de ALS Lenteloop vele anderen in hun kracht te zetten”.

ALS Lenteloop

De ALS Lenteloop is een actie waarbij hardlopers en wandelaars diverse afstanden kunnen afleggen onder het motto ‘samen leven, samen lopen’. De deelnemers laten zich sponsoren om geld te werven voor wetenschappelijk onderzoek naar en medicatie voor ALS. Het doel is de oorzaak van ALS te vinden en daarmee beter te kunnen zoeken naar behandelwijzen.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), is een dodelijke zenuw-spierziekte waarbij de signalen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren, met als gevolg dat één voor één de spieren uitvallen. Hierdoor kan je steeds minder zelf zoals bewegen, praten, eten en drinken. ALS is een progressieve ziekte. Meestal overlijdt iemand met ALS omdat de ademhalingsspieren er ook mee ophouden.

Bekijk onze andere changemakers

  • Thea Coolen

  • Mari Plooij en Ilonka de Haan

  • Herma en Belinda

  • Ingrid Wender

  • Marita van Maaren

  • La CliQue

  • Esther Schuitemaker