Ingrid Wender - Theatrale Noorderpark Wandeling

Ingrid Wender is actrice, cabaretière, scenarioschrijfster en coach. Daarnaast geeft ze als senior docente improvisatie aan de Toneelschool in Amsterdam. Voor Avicenna is zij moderator van het Leiderschap Practicum Utrecht, docent tijdens verschillende incompanies en beschikbaar als coach voor individuele trajecten. Ingrid heeft een groot hart en zet haar kunst graag in om de wereld een beetje mooier te maken en mensen die elkaar niet zomaar tegenkomen met elkaar te verbinden. Voor onze meaningful inspiratieseminars vroeg zij de kunstenaars die een bijdrage leveren aan ‘project noord’ en buurtbewoners woorden te geven aan de eerste ontmoeting. 

“ In samenwerking met Stichting Gezond Noord en Doras zijn wij tijdens de corona-crisis een nieuw buurtcultuur project gestart voor en door de buurtbewoners van oud Noord.

Samen met Teunie de Brouwer, die ook is aangesloten bij de Toneel en Kleinkunst academie van Amsterdam, heb ik graag antwoord gegeven op hun vraag: een oproep aan onze school, met de vraag of wij in deze moeilijke tijd, door middel van kunst en cultuur, van waarde konden zijn voor de buurt. Dit vonden wij een prachtig project en pakten wij graag met beide handen aan! Wij geloven dat we dat met onze school, met onze studenten kunnen. Een stukje vreugde naar de buurt brengen. En dat is gelukt!

We werkten met de buurtbewoners toe naar een feestelijke theatrale happening in het Noorderpark op 17 juni. We koppelden elke student aan een buurtbewoner, ze ontmoetten elkaar, ze zagen elkaar, ze bevroegen elkaar. Deze ontmoetingen werden theatraal gemaakt in verschillende vormen; dans, poëzie, zang of vertellend. Tijdens de afsluitende wandeling kreeg publiek op verschillende locaties in het park de performances van de buurtbewoner en de student te zien. Aan het einde van de route kwamen we samen op een grote open plek in het park en was er een interactieve dans afsluiting. 17 juni was dan wel de afsluitende dag van de wandeling, maar het ging ons vooral ook om de weg ernaar toe.

Buurtbewoners maken weer contact, ze worden gezien en gehoord. Dat was en is ongelooflijk belangrijk. Het biedt perspectief, hoop en plezier.”

 

Een theatrale wandeling door het Noorderpark

Gezond Noord en Doras helpen de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Ze bieden de buurtbewoners dagbesteding, structuur, hulp bij financiële problemen, ondersteuning bij fysieke en mentale problemen, en dit alles met de nodige liefde. Toen door corona liggen vrijwel alle activiteiten stil lagen en door de maatregelen het centrum moest sluiten, viel er veel weg voor de bewoners: sportclubs, danslessen, praatgroepen, wandelsessies, kortom alle ontmoetingen. Doordat de verbondenheid ontbrak, vielen meerdere buurtbewoners in oude destructieve patronen en raakten in isolement. Dit project, samen met Ingrid Wender, heeft daarin een grootse verandering gebracht.

Bekijk onze andere changemakers

  • Vincent Cornelissen

  • Herma en Belinda

  • Mari Plooij en Ilonka de Haan

  • Thea Coolen

  • Marita van Maaren

  • La CliQue

  • Esther Schuitemaker