Marita van Maaren - Lebone Village

Marita van Maaren, kerndocent bij Opleidingsinstituut KMBV, laat af en toe haar baan in de zorg even achter zich, om vrijwilligerswerk te gaan doen op andere mooie plekken in de wereld. Om daar waar het nodig is, een verschil te maken. Een van haar waardevolle projecten is het werk dat zij heeft gedaan in Zuid-Afrika, in Lebone Village. Meaningful Matters heeft Marita gedurende dit traject gesponsord. Zo hebben we samen voor Masentle, een jonge dame van 20 jaar, een wereld doen open gaan!

“Sinds 9 jaar woont Masentle bij Lebone Village omdat haar oma niet meer voor haar kan zorgen. Haar moeder is een aantal jaar daarvoor al overleden. Helaas een herkenbare situatie voor veel kinderen in Zuid-Afrika.

Rond 6/7 jarige leeftijd is Masentle wel eens bij de kliniek geweest, maar ze weet niet meer wat daar toen uit gekomen is. Rond haar 10e/11e is ze bij Lebone komen wonen en heeft toen een bril gekregen. Hier had ze niet veel gemak van, dus deze werd weinig gedragen. Door de problemen met haar ogen is ze na Grade 7 gestopt met school. Inmiddels is ze 20 jaar en helpt ze mee in de zorg voor de kinderen bij Lebone en runt ze een naaiatelier.

Dankzij de sponsoring van Opleidingsinstituut KMBV (dochterlabel van Meaningful Matters) kon er eindelijk uitgebreid onderzoek gedaan worden naar haar ogen. Masentle blijkt een chronische ontsteking te hebben die momenteel gelukkig stabiel is. Ze kan hiermee alleen contouren onderscheiden, maar geen gezichten. Inmiddels is er een passende bril gevonden waar ze baat bij heeft en die ze niet meer af zet! Ze kan precies zien hoe de draad door de naald gehaald moet worden en heeft hierdoor weer meer plezier in het naaien.

Op de vraag “wat is er voor je veranderd?” volgt: “EVERYTHING! Ik kan weer zien, ik kan weer naaien, gezichten herkennen. Hier word ik blij van!”. Ze raakt geïnspireerd door komiek Steve Harvey en de interactie die hij heeft met mensen en hoe hij hen kan opvrolijken. Nu ze beter kan zien zou ze graag nog verder gaan met school om Grade 8, 9 en 10 te behalen. In de toekomst wil ze het liefst mensen helpen. Niet zozeer de verzorging van de kinderen zoals bij Lebone, maar werken met oudere mensen. In Nederland zouden we zeggen als helpende/verzorgende.”

Lebone Village

Lebone betekent ‘licht’ in de Sotho-taal. En dat is precies waar Lebone Village voor staat:
licht geven aan kinderen die op dat moment in het donker leven, zonder hoop.

Lebone Village is een op geloof gebaseerde NGO (Niet-gouvernementele organisatie), gelegen net buiten Bloemfontein in de provincie Vrijstaat in Zuid Afrika. Lebone Village is erop gericht hoop, waardigheid en hulp te bieden aan kwetsbare kinderen, hun ouders en allen die door armoede worden getroffen. De meeste van de kinderen die worden opgevangen zijn wees geworden door de verwoestende werking van HIV/AIDS in dit land.

Bekijk onze andere changemakers

  • Vincent Cornelissen

  • Herma en Belinda

  • Mari Plooij en Ilonka de Haan

  • Ingrid Wender

  • Thea Coolen

  • La CliQue

  • Esther Schuitemaker