Mari Plooij en Ilonka de Haan - Buddy to Buddy

Mari Plooij en Ilonka de Haan bouwen sinds 2014 met hart en ziel mee aan Stichting Buddy to Buddy. Hier maken ze een verschil door ‘nieuwe Nederlanders’ te koppelen aan een inwoner binnen hun gemeente. Binnen Meaningful Matters leveren Mari en Ilonka waardevolle bijdragen als coach, facilitator en moderator. Dit doen zij voor alle labels.

Ilonka: “Ik geloof in de kracht van de ontmoeting. Als we de moeite nemen naar elkaars verhaal te luisteren kunnen we zo vaak moeiteloos iets voor elkaar betekenen. Buddy to Buddy vergroot mijn wereld en ik voel me enorm verrijkt door de kleurrijke mensen die ik elke week ontmoet. Ik leer zoveel van de nieuwkomer buddy’s. Regelmatig schudden ze me wakker met hun manier van in het leven staan vanuit een hele andere cultuur en achtergrond. Het is natuurlijk fantastisch dat ons lokale initiatief inmiddels uitgroeit tot een landelijke organisatie. Zo kunnen we nog meer isolement doorbreken en werelden verbinden.”

Mari: “actief zijn voor nieuwe Nederlanders, mensen die hier zijn komen wonen gedreven door een onmenselijke situatie in het land waar ze woonden, vergroot mijn gevoel voor nederigheid. Ik ben de laatste jaren veel bezig met de verhalen van mijn vader en een goede vriend die beiden de intensiteit van de Tweede Wereldoorlog oorlog aan den lijve hebben meegemaakt. Mijn vader als tiener en mijn Joodse vriend in de Duitse concentratiekampen. Beide maakten ze veel leed mee.  Ik realiseerde me hierdoor des te meer hoe heftig het moet zijn om te vluchten van waar je woont en je status helemaal kwijt te zijn. Juist dan is het zo wezenlijk dat je een nieuwe bedding krijgt en dat je mensen ontmoet die je welwillend en met een glimlach tegemoet treden en je niet veroordelen om wie je bent en waar je vandaan komt. Dát is voor mij het belang van Buddy to Buddy. Er zonder vooroordelen voor mensen zijn.”

Strangers are strangers, until they meet

Stichting Buddy to Buddy helpt vluchtelingen uit een isolement te komen. Dit doen ze door betrokken inwoners aan nieuwkomers te koppelen. Ze gaan uit van gelijkwaardigheid en organiseren laagdrempelig contact van mens tot mens. In Zutphen werden in 4 jaar ruim 1500 mensen aan elkaar verbonden en keer op keer blijkt dat het contact voor beide kanten een verrijking is. Werelden worden vergroot. In 2018 ontvingen zij het Appeltje van Oranje – de Oscar onder de sociale initiatieven – en een bezoek van Koning Willem Alexander. Inmiddels is Buddy to Buddy ook actief in Breda, Utrecht, Apeldoorn, Arnhem, Bronckhorst en Wageningen en er volgen binnenkort meer nieuwe steden in Nederland.

Bekijk onze andere changemakers

  • Thea Coolen

  • Vincent Cornelissen

  • Herma en Belinda

  • Ingrid Wender

  • Marita van Maaren

  • La CliQue

  • Esther Schuitemaker