Ilonka de Haan en Tamer Alalloush

Best Practice over polarisatie, het creëren van nieuwe netwerken, verbindingen en wederzijdse integratie. In de huidige samenleving is polarisatie een hot topic. Geloof, etniciteit, afkomst en ‘onbekend maakt onbemind’ liggen hier vaak aan ten grondslag. Hoe kunnen we -juist nu- contact met elkaar aangaan ondanks cultuurverschillen? In deze Best Practice gaan we het hebben over de waarde van het creëren van nieuwe netwerken, verbindingen en wederzijdse integratie. En wat dat oplevert! Door: Ilonka de Haan en Tamer Alalloush

Workshopronde 2 | 13.45 uur | Podium: ‘Over de muren heen kijken’

Contact maken, elkaar leren kennen en ondanks cultuurverschillen verbinding aangaan met behoud van eigenwaarde. Relaties leggen die zorgen voor begrip en wederzijdse integratie. Hoe dan?! In de huidige samenleving is polarisatie een hot topic. Op steeds meer plekken in de wereld gaan brandhaarden over in grote vuurzeeën. Geloof, etniciteit en afkomst liggen hier vaak aan ten grondslag. Ook in ons eigen land zien we dat er een flinke kloof bestaat tussen diverse bevolkingsgroepen. Vaak gebaseerd op niets meer dan onbekendheid en onbegrip. Hoe kunnen we daar verandering in brengen? Hoe kunnen we juist die verbinding met elkaar opzoeken, aangaan en daar ons voordeel mee doen? Want als je met elkaar verbonden bent, mogen ook de verschillen er zijn.

In deze Best Practice vertelt Ilonka de Haan, bestuurder van de Stichting Buddy to Buddy, samen met ‘nieuwkomer’ Tamer Alalloush, over hun weg naar verbinding en participatie. Over de mooie vriendschappen, maar ook over de hobbels die zij tegenkomen. Over de prachtige leermomenten, maar ook over de struggle om ‘erbij te horen’. Over het laten zien wie je bent en wat te bieden hebt. Laat je in deze sessie verrassen door changemakers Ilonka en Tamer, die graag laten zien wat eenvoudige verbindingen kunnen doen. In het klein, en in het groot.

Over Ilonka
Ilonka de Haan is mede-oprichter en directeur community van Stichting Buddy to Buddy Nederland, waarmee inmiddels in 19 steden Nederlanders en nieuwkomers aan elkaar gekoppeld worden vanuit gelijkwaardigheid en een laagdrempelig contact van mens tot mens. Dit doen ze door rekening te houden met de verschillen en mensen te helpen om daarmee om te gaan. Hierdoor kan in ongelijke situaties de weg toch vrij zijn voor gelijkwaardige ontmoeting. Voor beide kanten van het buddyschap geldt dat werelden en blikvelden worden vergroot.


Over Tamer
Tamer Alalloush 
is als recente nieuwkomer in Nederland toegewijd aan het bevorderen van gelijkheid en inclusiviteit. Hij adviseert organisaties, leidt projecten, ontwikkelt trainingen en helpt organisaties bij hun leerprocessen. Zijn achtergrond als vluchteling heeft hem gevormd tot een flexibele, positieve professional die bruggen bouwt tussen mensen en culturen. Hij gelooft in de kracht van diversiteit en zet zich in om ervoor te zorgen dat iedere stem gehoord wordt en iedereen gelijke kansen krijgt.

 

 

Over Buddy to Buddy
Buddy to Buddy koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst moesten verlaten aan stads- of dorpsgenoten op basis van gelijkwaardigheid en gedeelde interesses. Hiermee bouwt ze aan een wereld waarin mensen maximaal van elkaar mogen verschillen en tegelijkertijd maximaal met elkaar verbonden zijn. Zoals een menselijk lichaam ziek kan worden wanneer sommige cellen niet in contact, niet in verbinding, met de rest van het lichaam staan en niet in lijn met het geheel opereren, geloven zij dat een samenleving met teveel geïsoleerde groepen uiteindelijk ook als geheel ziek zal worden. Wanneer dit gebeurt heeft dit effect op iedereen. Zo zijn er in het vluchtelingendebat soms zorgwekkende symptomen en koortsachtige reacties van ons collectieve maatschappelijke lichaam; de polarisatie, uitingen van vreemdelingenhaat en verbale en fysieke agressie. Wanneer mensen of groepen te lang geïsoleerd leven en niet meedoen in de maatschappij, kan dit op termijn problemen voor iedereen brengen.