Drie ijkpunten

Op woensdag 2 oktober ga je op zoek naar antwoorden op jouw eigen ‘Hoe dan-vraag’. Hiervoor maak je je eigen reis langs diverse podia en sprekers. Om het thema Hoe dan? Zo dus! wat meer handen en voeten te geven, hebben we samen met ons netwerk een drietal ijkpunten bepaald. Deze drie ijkpunten, praktisch vertaald in drie podia tijdens het festival, bevatten drie belangrijke elementen van het hoofdthema.

Kies je eigen route voor deze dag. Naast een plenaire opening en een plenair slot kun jij de rest van de dag zelf kiezen waar je naar toe wilt gaan. Welke sprekers vind jij interessant? Welke onderwerpen spreken jou aan? Welke sessie past het beste bij jouw ‘hoe dan-vraag’? Oftewel, bij welk van de drie ijkpunten sta jij even stil? Kijk jij graag naar lonkende perspectieven waar jij je aan wilt verbinden, laat je je liever ‘over de muren heen’ door de boeiende verhalen van anderen inspireren of zoek je juist de grens op daar waar het voor jou prikkelt en misschien een beetje schuurt? Het kan allemaal! In unieke en bijzondere sessies met inspirerende sprekers én met elkaar dagen we jou uit om gedurende deze reis je antwoorden te vinden.

Hieronder staan de drie ijkpunten, en daarmee de drie podia, wat verder uitgewerkt.

Lonkende perspectieven

Mensen zijn boeiende wezens. Veranderen vinden we over het algemeen ingewikkeld. Dat doen we pas als er daadwerkelijk noodzaak wordt gevoeld: als iets heel erg pijn doet of heel aantrekkelijk is bijvoorbeeld. In het gebied daartussen is het gemakkelijker te accepteren dat het ’soort van (niet) ok’ is. Op het podium ‘lonkende perspectieven’ willen we jou uitdagen tot het zetten van nieuwe stappen, om buiten je comfortzone te treden, door je een aantal van deze perspectieven te bieden. Wat gloort er aan de horizon? Wat is zo gaaf dat we het eigenlijk niet kunnen maken om er geen vorm aan te geven? Wat heeft de wereld, vol complexe maatschappelijke uitdagingen, nu gewoon nodig? Van jou, van ons allemaal? En hoe doe je dat dan? Laat je inspireren door boeiende sprekers én krijg praktische tools om jezelf vanuit dat lonkend perspectief in beweging te zetten!

Over de muren heen kijken

De uitdagingen van vandaag zijn niet altijd meer op te lossen binnen onze eigen muren. Zo zijn de uitdagingen in de zorg niet op te lossen als we alleen naar de zorg kijken. Evenzo zijn de spanningsvelden binnen het onderwijs niet beperkt tot binnen het onderwijs alleen. En die op het gebied van wonen spelen niet altijd alleen in de wereld van woningcorporaties. Als we werkelijk stappen willen zetten in de complexe maatschappelijke werkelijkheid van vandaag, zullen we over de muren heen moeten kijken en een integrale blik ontwikkelen. Samenwerkingsverbanden moeten gaan ontwikkelen, de verbinding opzoeken buiten de eigen branche. Maar hoe doen we dat? Als regels en budgetten de ‘eilandjes’ in stand houden en we niet zomaar bruggen kunnen slaan? Op het podium ‘over de muren heen’ delen we best practices met je waar het gelukt is eilanden te verbinden en wezenlijk verschil te maken. Daarnaast bieden we je ‘metaskills’ om jou te helpen om in jouw eigen context ook over de muren heen te kijken en jouw maatschappelijke impact te vergroten.

Daar waar het schuurt

Mensen vertellen graag hun succesverhalen. Het is natuurlijk ook gaaf als iets ingewikkelds gelukt is! We leren echter het meest van ‘daar waar het schuurt’. Want, wat doe je dan? Wat vraagt schuring van jouw mindset? Welk gedrag is dan nodig? Hoe blijf je open voor nieuwe perspectieven en hoe benut je de aanwezige kennis van het collectief? Ook de stem die misschien iets anders roept dan jij? Hoe voeg je de stem van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit? Hoe blijf je daarbij daadkrachtig en durf je besluiten te nemen, terwijl je mogelijke risico’s niet uit het oog verliest? Op dit podium vind je de zogenaamde schuurverhalen. Ervaringsverhalen van anderen die vertellen over hun uitdagingen, worstelingen en hobbels op de weg. En we delen de ‘rakelingen’, waarbij het net niet helemaal goed ging. En wat daarvan geleerd is. Bovendien krijg je tools over wat een ’schuurfeestje’ van jou vraagt. In houding. In gedrag. In doordachte daadkracht. Of soms in even helemaal niets doen. Een uitdagend, inzichtgevend en schitterend podium. Want tenslotte: schuring geeft glans!

Co-creatie rondom het thema

Deze drie ijkpunten zijn voortgekomen uit een klein onderzoek binnen ons netwerk. We hebben diverse van onze netwerkpartners gesproken en hen gevraagd naar welke kansen en uitdagingen zij zien in hun werkveld en in de samenleving. Waar zouden we meer aandacht aan moeten besteden? Welke mogelijke oplossingen hebben we voorhanden?

Lees binnenkort op deze pagina meer over hun antwoorden!