dr. Ruben van Wendel de Joode

Kennissessie over nieuwe, horizontale samenwerkingen, over de muren heen. En over de dynamieken die daarbij komen kijken.
Door: dr. Ruben van Wendel de Joode

Workshopronde 3 | 14.45 uur | Podium: ‘Over de muren heen kijken’

Samenwerken over de muren heen. Dat staat centraal in deze kennisgerichte sessie. Waarom zijn horizontale samenwerkingsverbanden zinvol of misschien wel noodzakelijk? En hoe doen we dat dan? Hoe versta je elkaar? Luister je écht? En stel je de goed vragen? Hoe komen we nader tot elkaar, zorgen we dat ieder zich gehoord voelt, zonder aan daadkracht in te boeten? Hoe houden we het tempo erin, zonder langs mensen heen te rennen? Hoe creëer en onderhoud je zinvolle netwerken? Waar het voor iedereen een win-win is en het nooit ten koste gaat van elkaar?

Laat je uitdagen door Ruben in deze kennissessie over nieuwe dynamieken en hoe je deze in je voordeel kunt laten werken. Bijzondere aandacht zal er zijn voor onderwijs en zorg, omdat daar de samenwerkingsvraagstukken momenteel enorm relevant zijn.

Over Ruben
“We moeten samenwerken niet langer zien als iets dat je er bij doet. Het is een echt vak.”

Dr. Ruben van Wendel de Joode is medeoprichter en managing partner van organisatie adviesbureau Common Eye. Het is bovenstaande overtuiging die hem drijft om mensen te adviseren, begeleiden en trainen in samenwerken. Zijn hart ligt bij maatschappelijk sectoren, zoals Goede Doelen, Onderwijs en Zorg. Daar is het vraagstuk om goed samen te werken, zeer relevant. Het is in zijn ogen zonde als goede intenties niet worden gerealiseerd, omdat een samenwerking niet slaagt. Maar met de juiste praktische instrumenten, kennis en advisering wordt de kans van slagen aanzienlijk groter. Ruben helpt daar graag bij.

Ruben wil graag ondersteunen en werkt oplossingsgericht, zonder het zelf over te nemen of op te lossen. Voorwaarden scheppen en verantwoordelijkheid voelen om mensen vooruit te helpen doet hij zeker, , maar het eigenaarschap blijft bij de betrokkenen. Bovendien gaat hij de confrontatie niet uit de weg. Ruben is scherp en kritisch, maar zijn basis is altijd betrokkenheid en vertrouwen.

Hij is in meerdere sectoren actief, maar toch vooral in het onderwijs. Hij begeleidt regelmatig onderwijsbestuurders en RvT’s op het thema van samenwerken, netwerken en allianties.