Ervaringssessie over digitalisering en u het bijzonder de mogelijkheden en kansen van AI, in het licht van de uitdagingen van deze tijd. Door: Evelien Nieuwenburg en Jorim Theuns
Workshopronde 2 | 13.45 uur | Podium: ‘Lonkende perspectieven’
We kunnen er niet meer omheen: AI is overal! Met ongelooflijk veel mogelijkheden, maar ook met de nodige ‘gevaren’. In deze sessie worden we meegenomen in de mogelijkheden en kansen, zonder de zorgvuldigheid die nodig is uit het oog te verliezen. Waar kan AI ons helpen in de uitdagingen van deze tijd? Bijvoorbeeld bij personeelstekort in de zorg?
We gaan er niet ‘over’ praten, maar het in deze sessie vooral ook zelf ervaren: waar zijn we al met AI en hoe ‘voelt’ dat dan? Laat je door experts Evelien en Jorim verrassen en inspireren, verwonder je en verbreed je perspectief!
Over Evelien, Jorim en hun organisatie Dembrane
Evelien is een Innovation Scientist met een passie voor community building en participatie. Ze studeerde Creative Technology, wat haar de perfecte combinatie bood van mensen en technologie. Daarna volgde ze de master Innovation Science aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daar leerde ze kritisch nadenken over wat goede innovatie eigenlijk is. ‘Niet alle nieuwe technologie betekent vooruitgang’, aldus Evelien. Evelien is, samen met Jorim, oprichter van Dembrane.
Ook Jorim studeerde Creative Technology. In zijn werk als designer en programmeur is hij voornamelijk bezig met activering van community intelligence. Jorim streeft naar een toekomstvisie waarin mensen met uiteenlopende achtergronden, expertise en locaties eenvoudig kunnen samenwerken op één platform om complexe vraagstukken aan te pakken en betekenisvolle veranderingen te realiseren. Door gebruik te maken van de kracht van AI, geavanceerde besluitvormingstechnieken en samenwerkingstools, wil hij een wereld creëren waarin organisaties en gemeenschappen zich sterk kunnen aanpassen, voortdurend leren en diepgaande verbindingen met elkaar aangaan.
Dembrane, hun Eindhovense start-up, doet onderzoek naar de democratisering van AI. Dembrane ontwikkelt technologie die complexe conversaties omzet in tools om AI-systemen op elkaar af te stemmen. Met behulp van Artificial Intelligence maken ze informatie toegankelijk, zodat bijvoorbeeld inspraak voor grote groepen mensen mogelijk is. Afgelopen zomer wisten Evelien en Jorim een grant ter waarde van 100.000 dollar in de wacht te slepen van het Amerikaanse techbedrijf OpenAI in San Francisco. In totaal waren er 800 aanvragen en werden er wereldwijd 10 grants verstrekt, waaronder dus een voor Dembrane. Dankzij dat prijzengeld van een ton in dollars konden ze de eerste digitale versie van hun product realiseren. Het zorgde er ook voor dat ze ineens in de picture stonden. ‘Maar bovenal was het een bevestiging van iets waarin wij heel erg geloofden, maar dat nog niet zo door iedereen werd gezien. Deze ‘overwinning’ hadden wij echt even nodig.’