Drie ijkpunten

Op woensdag 2 oktober ga je op zoek naar antwoorden op jouw eigen ‘Hoe dan-vraag’. Hiervoor maak je je eigen reis langs diverse podia en sprekers. Om het thema Hoe dan? Zo dus! wat meer handen en voeten te geven, hebben we samen met ons netwerk een drietal ijkpunten bepaald. Deze drie ijkpunten, praktisch vertaald in drie podia tijdens het festival, bevatten drie belangrijke elementen van het hoofdthema.

Kies je eigen route voor deze dag. Naast een plenaire opening en een plenair slot kun jij de rest van de dag zelf kiezen waar je naar toe wilt gaan. Welke sprekers vind jij interessant? Welke onderwerpen spreken jou aan? Welke sessie past het beste bij jouw ‘hoe dan-vraag’? Oftewel, bij welk van de drie ijkpunten sta jij even stil? Kijk jij graag naar lonkende perspectieven waar jij je aan wilt verbinden, laat je je liever ‘over de muren heen’ door de boeiende verhalen van anderen inspireren of zoek je juist de grens op daar waar het voor jou prikkelt en misschien een beetje schuurt? Het kan allemaal!

Onze drie podia

Lonkende perspectieven

Mensen zijn boeiende wezens. Veranderen vinden we over het algemeen ingewikkeld. Dat doen we pas als er daadwerkelijk noodzaak wordt gevoeld: als iets heel erg pijn doet of heel aantrekkelijk is bijvoorbeeld. In het gebied daartussen is het gemakkelijker te accepteren dat het ’soort van (niet) ok’ is. Op het podium ‘lonkende perspectieven’ willen we jou uitdagen tot het zetten van nieuwe stappen, om buiten je comfortzone te treden, door je een aantal van deze perspectieven te bieden. Wat gloort er aan de horizon? Wat is zo gaaf dat we het eigenlijk niet kunnen maken om er geen vorm aan te geven? Wat heeft de wereld, vol complexe maatschappelijke uitdagingen, nu gewoon nodig? Van jou, van ons allemaal? En hoe doe je dat dan? Laat je inspireren door boeiende sprekers én krijg praktische tools om jezelf vanuit dat lonkend perspectief in beweging te zetten!

Over de muren heen kijken

De uitdagingen van vandaag zijn niet altijd meer op te lossen binnen onze eigen muren. Zo zijn de uitdagingen in de zorg niet op te lossen als we alleen naar de zorg kijken. Evenzo zijn de spanningsvelden binnen het onderwijs niet beperkt tot binnen het onderwijs alleen. En die op het gebied van wonen spelen niet altijd alleen in de wereld van woningcorporaties. Als we werkelijk stappen willen zetten in de complexe maatschappelijke werkelijkheid van vandaag, zullen we over de muren heen moeten kijken en een integrale blik ontwikkelen. Samenwerkingsverbanden moeten gaan ontwikkelen, de verbinding opzoeken buiten de eigen branche. Maar hoe doen we dat? Als regels en budgetten de ‘eilandjes’ in stand houden en we niet zomaar bruggen kunnen slaan? Op het podium ‘over de muren heen’ delen we best practices met je waar het gelukt is eilanden te verbinden en wezenlijk verschil te maken. Daarnaast bieden we je ‘metaskills’ om jou te helpen om in jouw eigen context ook over de muren heen te kijken en jouw maatschappelijke impact te vergroten.

Daar waar het schuurt

Mensen vertellen graag hun succesverhalen. Het is natuurlijk ook gaaf als iets ingewikkelds gelukt is! We leren echter het meest van ‘daar waar het schuurt’. Want, wat doe je dan? Wat vraagt schuring van jouw mindset? Welk gedrag is dan nodig? Hoe blijf je open voor nieuwe perspectieven en hoe benut je de aanwezige kennis van het collectief? Ook de stem die misschien iets anders roept dan jij? Hoe voeg je de stem van de minderheid toe aan het meerderheidsbesluit? Hoe blijf je daarbij daadkrachtig en durf je besluiten te nemen, terwijl je mogelijke risico’s niet uit het oog verliest? Op dit podium vind je de zogenaamde schuurverhalen. Ervaringsverhalen van anderen die vertellen over hun uitdagingen, worstelingen en hobbels op de weg. En we delen de ‘rakelingen’, waarbij het net niet helemaal goed ging. En wat daarvan geleerd is. Bovendien krijg je tools over wat een ’schuurfeestje’ van jou vraagt. In houding. In gedrag. In doordachte daadkracht. Of soms in even helemaal niets doen. Een uitdagend, inzichtgevend en schitterend podium. Want tenslotte: schuring geeft glans!

Verschillende sessies in drie workshoprondes: bekijk de sessiematrix

Hoe werkt de sessiematrix?

Zoals gezegd bieden we je de mogelijkheid om jouw eigen unieke route te kiezen en, via sessies die jou aanspreken, op zoek te gaan naar jouw eigen antwoorden. Zodat je aan het einde van de dag naar huis gaat met een koffer vol ‘zo dus!’ ideeën.

Kijk jij graag naar lonkende perspectieven waar jij je aan wilt verbinden? Zorg dan dat je bij de 3 sessies bent die in de eerste kolom van de matrix genoemd staan. Zoek jij juist graag de grens op daar waar het voor jou prikkelt en misschien een beetje schuurt? Dan moet je bij de sessies uit de 2e kolom zijn! En laat jij je liever ‘over de muren heen’ door de boeiende verhalen van anderen inspireren? Volg dan de sessies uit de derde kolom.

Maar je kunt de matrix ook anders bekijken!

Ben jij iemand die het meest leert van kennis sessies? Volg dan deze 3 sessies, dwars door onze 3 pijlers heen. Leer jij juist het meest van iets aan den lijve ervaren? Dat kan ook! We hebben ook 3 ervaringsgerichte sessies. En vind je het juist interessant te leren van hoe anderen het gedaan hebben? Sluit dan aan bij de 3 best practices.

Of ga dwars door de matrix heen en volg gewoon waar jij zin in hebt. Het kan allemaal! Alle sessies zijn uniek en bijzonder met betrokken en inspirerende sprekers. En vanzelfsprekend ontmoet je in ‘de tussenruimte’ ook andere deelnemers die jou ongetwijfeld ook weer andere inzichten zullen geven, zullen uitdagen of inspireren.