U bevindt zich hier: Home » Waarom gebruik maken van analysetools in ontwikkeltrajecten?

Waarom gebruik maken van analysetools in ontwikkeltrajecten?

Geplaatst op 7 september 2023

Mari Plooij, één van de Xperienced coaches van Empowering Center, maakt al jaren gebruik van analysetools in zijn coachingstrajecten. Hij legt graag uit waarom, en licht zijn meest favoriete tools én hun voordelen toe.

Mari: “Al meer dan 30 jaar coach ik mensen op van allerlei thema’s: werk gerelateerde onderwerpen; levensvragen. Sinds 10 jaar maak ik gebruik van instrumenten die zicht geven op gedrag; op drijfveren en op emotionele intelligentie. Deze tools zet ik soms ook in ook wanneer ik teams begeleid.


Waarom
?
Voor mij zijn deze instrumenten procesversnellers; ik heb geen uitgebreide gesprekken meer nodig om het voorkeurs gedrag van mijn gesprekspartner duidelijk te krijgen maar kan gelijk naar de essentie gaan. De tools zijn goed gevalideerd en zijn ook inzetbaar voor mensen met andere cultuurachtergronden. Dat is essentieel in multiculturele teams.

Kort iets over de drie analyses.


1. De gedragsanalyse
Gebaseerd op theorieën van Dr. C. Jung en is waardevol voor veel zaken. De analyse zoomt in op iemand basis en respons gedragsstijl. Door goed zicht te krijgen op je basisstijl, kun je beter voorspellen in welke werkomgeving je het best tot je recht komt, bij welke bedrijfscultuur, bedrijfsgrootte of in welke branche jij past. De responsstijl zoomt in op de invloed van je werkomgeving. Door goed te kijken naar deze verschillen kun je uitspraken doen over zaken die spanning opleveren in je werk of bepaalde aspecten van het natuurlijk gedrag, die onderbelicht blijven.

Een voorbeeld? Weten hoe je een balans kunt aanbrengen in je gedreven taakgerichtheid en het verbinden met anderen die deze eigenschap veel minder hebben. Zicht krijgen op je tijdverspillers en kunnen gaan werken aan concrete verbetertips hiervoor zodat je effectiviteit en impact groter wordt.


2. Drijfveren analyse
De drijfverenanalyse is een objectieve methode om grip te krijgen op hetgeen ons van binnen écht motiveert. Eduard Spranger legde de basis. Onze drijfveren bepalen ons levensdoel en de richting die we kiezen; én zetten ons aan tot actie. Of we het ons nu realiseren of niet, we worden van binnenuit gedreven om aan deze persoonlijke behoeften te voldoen. Waar je gedrag snel kunt zien aan mensen (iemand heeft een introverte of extraverte houding; is meer een voeler of een denker) gaat de drijfveren analyse gaat een stap verder. Deze zoomt simpel gezegd in op de vraag waar je hart sneller van gaat kloppen; waar je energie van krijgt en dus ook waar energielekken kunnen zitten. Deze uitkomsten zijn vaak erg verhelderend voor mensen omdat ze bv. eindelijk snappen waarom ze wel goed zijn in wat ze doen maar zich niet op hun plek voelen in de organisatie waar ze werken. Of waar ze zichzelf structureel te kort doen.

 

 

3. De EQ analyse
Emotionele intelligentie is een doorslaggevende graadmeter voor succes. Harvard studies hebben de laatste jaren laten zien dat EQ zelf prevaleert boven IQ als indicator voor succes. Het fijne van EQ is bovendien dat het goed ontwikkelbaar is, IQ niet. Ik kan een persoonlijk voorbeeld geven. Ik krijg altijd de feedback dat ik zo goed op de ander kan afstemmen en kan luisteren. Mijn analyse liet zien dat ik me daar kon verbeteren, kon ik dus niet gelijk plaatsen. Dat was niet comfortabel maar wel waardevol. Na goed inzoomen hierop ontdekte ik dat mijn luistervaardigheden verminderen wanneer ik enthousiast over iets ben. Plotsklaps heb ik dan de neiging om mezelf op de voorgrond te verplaatsen. Dankzij deze analyse werd ik me hiervan bewust en scherp mezelf voortdurend hierop.

 

Rapport
De resultaten van de analyses worden verwerkt tot een rapport van ruim 40 pagina’s. In dit rapport komt een breed spectrum aan kenmerken aan de orde, die voortvloeien uit het persoonlijke profiel en kan als leidraad dienen bij het maken van loopbaan- en ontwikkelingsbeslissingen.