U bevindt zich hier: Home » “Ik ben voorbereid voor een rol als toekomstige toezichthouder”

“Ik ben voorbereid voor een rol als toekomstige toezichthouder”

Geplaatst op 23 augustus 2023

Onbewuste vooroordelen herken je niet snel bij jezelf. Omstandigheden kunnen je authentieke gedrag zomaar sterk beïnvloeden. Bij toezichthouden kan dat desastreuze gevolgen hebben. Daarnaast neemt diversiteit in de boardroom toe. Hoe ga je daarmee om en blijf je tegelijkertijd trouw aan jezelf? Daarom heeft Avicenna samen met Executive Search Bureau Maes & Lunau, een leergang ontwikkeld die een zeer divers samengesteld team van 15 (aspirant- maar ook ervaren) toezichthouders leert wat inhoudelijk toezichthouden is op alle thema’s, maar dan vanuit je eigen consistente authentieke gedrag in relatie tot de anderen in het team. Het unieke ontwikkeltraject gaat in op hoe je (in je toezichthoudende functie) authentiek en effectief blijft en leert je wat inhoudelijk én gedragsmatig goed en adequaat toezichthouden is.

Martin Rouws, Global resource & demand manager people solutions bij DSM,  is oud-deelnemer van deze leergang en vertelt wat het hem heeft opgeleverd. 


Martin, wat is jouw afdronk van de leergang van Avicenna en Maes & Lunau?
‘’De Leergang voor Toezichthouders en Commissarissen heb ik als zeer interessant en blikverruimend ervaren. Ik heb kennis gemaakt met een totaal nieuw werkveld en deze leergang heeft mij een goede basis gegeven om een rol als toezichthouder te kunnen vervullen. Wat erg leuk was, was de diversiteit van de deelnemers in de groep. Je zit met mensen uit verschillende beroepenvelden, wat de interactie met elkaar bijzonder maakt. Je krijgt op deze manier bruikbare inzichten en contactpunten om met elkaar meteen aan de gang te gaan met de leerstof.

Op dit moment vervul ik nog geen toezichthoudende rol, maar het is mij al wel duidelijk hoe ik de scheiding van rollen kan toepassen. Met de achtergrond en kennis dat ik heb uit het bedrijfsleven, wil ik graag iets terug doen in het maatschappelijke werkveld in de brede zin en dit doe ik graag goed voorbereid. Met het volgen van deze leergang heb ik inzicht gekregen in de spelregels en functie van toezichthouden. Ik ben mij ook meer bewust van de verantwoordelijkheid die je hebt. Ook is er een stuk besef gekomen dat de dynamiek van toezichthouden aan het veranderen is. Het stoffige imago is ervan af en het is juist een dynamische en verantwoordelijke, en zeker ook, uitdagende functie. Je doet dit niet even tussendoor, maar je hebt een aanzienlijke verantwoordelijkheid.

Daarnaast kan ik de opgedane kennis ook toepassen in mijn huidige functie. De bouwstenen die ik heb opgepakt, zoals blijven doorvragen naar de achtergronden om de probleemstellingen scherper te krijgen, kan ik nog breder toepassen. Dit komt mede door de moderator die de leergang op zijn eigen ‘down to earth’ en pragmatische manier heeft gemodereerd. Hij kon vanuit zijn eigen achtergrond als ervaren toezichthouder, heel gericht de juiste vragen stellen aan de docenten, hen aanvullen en met hen sparren. Ik vond dit ook een van de verrijkende elementen van de leergang. Eveneens de sprekers waren boeiend en kundig en vertelden veel uit hun eigen ervaring, wat ik als interessant heb ervaren en mede door de aangeboden casuïstiek, is blijven hangen. Mijn rugzak is goed gevuld en ik ben voorbereid voor een rol als toekomstige toezichthouder.’’

Past de leergang voor toezichthouders en commissarissen van ons label Avicenna bij jouw ambitie? Lees hier dan meer, of download de brochure.