U bevindt zich hier: Home » De Leergang voor Bestuurders…door bestuurders!

De Leergang voor Bestuurders…door bestuurders!

Geplaatst op 19 oktober 2023

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!


In de Leergang voor Bestuurders staan niet alleen kennis en kunde centraal. Juist door diverse aspecten van besturen bij de hand te nemen, behandelt deze leergang het integraal leren besturen van de organisatie en de dynamische context waarin deze opereert. Daarbij mogen topdocenten met uitgebreide praktijkervaring niet ontbreken. Ton Golstein is één van deze practitioners, die zijn kennis en vooral ervaringen als bestuurder in het gevangenisleven graag deelt met de deelnemers. Door zijn eerdere ervaring als deelnemer aan Avicenna programma’s, weet hij als geen ander hoe waardevol deze bijdragen zijn.

 

Ton Golstein - Avicenna Academie voor Leiderschap

Ton, je bent bij Avicenna gekomen als deelnemer en nu heb je je eerste bijdrage als docent verzorgd voor de leergang voor bestuurders. Hoe heb je dit ervaren?
Ik heb mijn bijdrage als positief ervaren en ik vond het leuk om te doen. Het is erg leuk om nu ook vanaf de andere kant zo’n verhaal of bijdrage te doen en te vullen. Tijdens de leergang die ik zelf gevolgd heb, ontvang je natuurlijk veel, maar tijdens deze eigen bijdrage kon ik interactie in de groep brengen op mijn eigen manier, dus echt de andere kant meemaken.

 

Wat is voor jou het grote voordeel van jouw ervaring als deelnemer voor je nieuwe rol als gastdocent?
De ervaring als deelnemer brengt mij veel als docent, ik heb mede daarom geprobeerd om de bijdrage zo in te kleden dat het mensen boeit en niet alleen het zenden van allerlei theorieën is, maar ik maak ook juist veel gebruik van praktijkvoorbeelden waarin allerlei vraagstukken naar voren komen. Ik laat zien hoe je in de praktijk omgaat met die vraagstukken. Naar mijn mening boeit dit meer dan het benoemen van voornamelijk theoretische stellingen en uitgangspunten. Daarnaast heb ik meer dan 30 jaar ervaring als leidinggevende in het gevangenisleven, dus ik kan makkelijk een beeld schetsen van een omgeving die de deelnemers niet kennen. Dit werkt, denk ik, verdiepend. Ik kan hen ervaringen laten zien waar ze geen weet van hebben en ik geef hen echt een kijkje in een andere wereld, dan die waarin zij opereren.

 

Wat is volgens jou de meerwaarde van de leergang voor bestuurders? Wat gaat deze leergang deelnemers brengen? En wat is er dan zo leuk aan de rol van eindverantwoordelijk bestuurder?
Dit zijn verschillende dingen eigenlijk. Enerzijds maak je kennis met problemen in andere organisaties, andere leiderschapsvraagstukken en leer je hoe je deze kan sturen en hoe je ermee kunt omgaan. Anderzijds is het voor jezelf een verdiepende leergang en loop je tegen eigen vraagstukken aan en krijg je mogelijke oplossingen aangereikt, mede door deelnemers in de groep. Oplossingen en perspectieven die je wellicht zelf niet snel bedacht zou hebben. Je steekt er dus veel van op. Vooral voor de beginnende bestuurder is dit een prachtige leergang om te volgen. Je krijgt tijdens de modules veel stof tot nadenken en je leert vraagstukken op andere manieren te benaderen. Iets wat beslist van pas komt als bestuurder. Dat is juist  zo leuk is aan de rol als eindverantwoordelijke, want in deze rol ben jij degene die de vraagstukken gaat benaderen, jij speelt met de ruimte die je hebt om je doelen te bereiken en ziet de stip op de horizon en bedenkt hoe je daar komt. Deze leergang biedt daar een geweldige basis voor aan.

 

Hoe ga je zelf om met die lastige en onbekende situaties? En hoe kan een bestuurder daar dan van leren?
Ik definieer een probleem niet als lastig, maar juist als een uitdaging. Ik denk na over hoe kan ik komen waar ik uit wil komen en hoe ik dat kan organiseren. Dus ik denk meer in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Natuurlijk, een situatie kan soms lastig en ingewikkeld zijn, maar het is de manier waarop je het probleem benadert, die je anders laat denken waardoor je er uit gaat komen. Ik denk door vraagstukken vanuit verschillende perspectieven te benaderen, je jouw rugzak vult met kennis die je weer kan inzetten in situaties waarin je met eenzelfde soort vraagstuk geconfronteerd wordt. Je kan die kennis dan weer inzetten en leert er uiteindelijk weer van.

 

Welke tip heb je ooit zelf gekregen die je nog altijd is bijgebleven en waar je veel aan hebt gehad?
‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Voor mij betekent dit dat je jezelf niet een ‘air’ moet aanmeten als baas, maar dat je ervan bewust moet zijn dat het juist de mensen zijn die voor je werken, die de baan en het bedrijf maken. Je doet het echt samen.